Psiho-Energie.ro ::

Cabinet Psihoterapie ::

www.psiho-energie.ro ::

Site-uri partenere
Resurse
Articole

Cate ceva despre... psihoterapie

Ce inseamna psihoterapie? Simplificand un pic, in greaca veche, psiho inseamna suflet iar therapia tratament; adica, psihoterapia este tratamentul sufletului.


Psihoterapia este un proces


Acest proces presupune timp, efort, energie, actiuni, bani.

Sedintele terapeutice, intalnirile cu psihoterapeutul sunt etape ale acestui proces. Ca in orice sport, sedintele terapeutice sunt meciuri iar zilele dintre aceste sedinte sunt pentru folosite pentru antrenamentul resurselor. Terapeutul este "antrenorul" tau de fitness mental si emotional.


Cine vrea confort trebuie sa depuna si efort. In acest caz efortul presupune asumarea unor responsabilitati si schimbari in plan comportamental, atitudinal si cognitiv.


Un terapeut, asemenea unui medic, recomanda si sarcini pentru acasa, asa numitele pilule terapeutice. Aceste "pilule" au rolul de a te mentine conectat la procesul terapeutic si de a scurta durata sa. Daca un medic recomanda pastille, un terapeut recomanda pentru acasa fie tinerea unui jurnal cu monitorizarea situatiilor neplacute, a gandurilor si emotiilor aferente, fie efectuarea unor sarcini de tip comportamental, sa faci efectiv ceva. Unii clienti sunt absolut socati cand primesc o sarcina de tipul: in fiecare zi, sa faci ceva placut pentru tine, timp de 10 minute cel putin.


Tipuri de clienti in terapie


Clientii care apeleaza la psihoterapie sunt oameni care cer ajutorul unui specialist pentru depasirea unor evenimente neplacute sau pentru schimbarea starilor interioare.

Asemenea unui calator care, dezorientat, roaga un alt trecator sa-l indrume in directia dorita, acest demers terapeutic ne scuteste de a rataci timp indelungat prin hatisurile vietii, ne poate salva casnicia sau imbunatati relatia cu ceilalti.


Cele mai bune rezultate in terapie sunt obtinute de clientii motivati, care vor intr-adevar sa schimbe ceva in viata lor. Acesti clienti isi asuma responsabilitati, actioneaza, fac ceva diferit.


Alti clienti vin in terapie cu plangeri la adresa celorlalti, a sotului sau sotiei, la adresa copilului, a sefului, a colegilor sau a ...soacrei. Ceilalti sunt principalii vinovati pentru nefericirea lor, pentru tot ce li se intampla rau. Fug de asumarea unor responsabilitati si asteapta ca terapeutul sa-i schimbe cumva, ca un magician cu o bagheta magica, pe ceilalti.


In sfarsit, mai sunt si asa numitii "clienti vizitatori", clienti veniti la insistentele, rugamintile sau amenintarile membrilor familiei. Acestia considera ca nu au nici o problema, sunt slab motivati si in general nu doresc sa schimbe nimic.


Ce poti obtine


Inainte de a apela la serviciile unui psihoterapeut este de dorit sa meditezi asupra catorva aspecte: cat de motivat esti, cat de deschis la schimbari, cat timp si cata energie vrei sa investesti in acest proces terapeutic.

    Care sunt rezultatele in timp ale acestui proces?
  • relatii mai bune cu ceilalti
  • o stare interioara de bine
  • o mai mare pofta de viata
  • gasirea unui echilibru psihic si emotional
  • depasirea unor fobii